ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Το Χάος, που παριστάνονταν ως ένα διάστημα γεμάτο σκοτάδι, ήταν εντελώς απεριόριστο και η Γαία υπήρξε ύστερα από το Χάος . Από το Χάος και τη Γαία με την ελκτική δύναμη του Έρωτα γεννιούνται τα πάντα. Από το χάος γεννήθηκαν το Έρεβος και η Νύχτα και από την ένωση αυτών των δύο γεννήθηκαν ο Αιθέρας και η Ημέρα. Από τη Γαία γεννήθηκε ο Ουρανός και ύστερα τα μεγάλα βουνά και τη άβυσσο της θάλασσας. Η Γαία με τον Ουρανό γέννησαν στην αρχή τον Ωκεανό και ύστερα πολλές άλλες θεότητες. Τελευταία γεννήθηκε η γλυκόθωρη Τηθύ. Όλα τα πράγματα και όλοι οι θεοί γεννήθηκαν στη συνέχεια από τον Ωκεανό και την Τηθύ, τη γυναίκα του. Πρώτος και φοβερότερος ο Κρόνος, που πήρε τη θέση του Ουρανού και συνέχισε την δημιουργία. Ο Κρόνος πήρε γυναίκα του την Ρέα , σύμβολο της κίνησης, της διαδοχής και της διάρκειας. Ο Κρόνος από το φόβο του να μην εκθρονιστεί κατάπινε τα παιδιά του. Ένα, όπως από αυτά χάρη στη Ρέα κατάφερε να γλιτώσει, νίκησε και αλυσόδεσε τον Κρόνο και ελευθέρωσε τους θεούς. Ο Δίας έγινε ο υπέρτατος θεός, πατέρας θεών και ανθρώπων. 

Ο μύθος των πέντε ανθρώπινων γενών αφορά την προέλευση του ανθρώπου. Σύμφωνα με αυτόν πρώτα οι αθάνατοι έπλασαν το χρυσό γένος. Ήταν η εποχή του Κρόνου, οι άνθρωποι χωρίς κόπους, θλίψη και κακά γεράματα, ζούσαν ευτυχισμένοι και πέθαιναν σαν να τους έπαιρνε ο ύπνος. Τούτο το γένος αφού απλώθηκε σε όλη τη γη, έγινε κατοπινά πνεύματα αγνά, φύλακες καλοί και σωτήρες των ανθρώπων.

Το δεύτερο γένος είναι το αργυρό. Ήταν πολύ χειρότερο από το προηγούμενο, τα  παιδιά  έμεναν 100 χρόνια  κοντά στη μάνα τους για να ωριμάσουν και όταν έφταναν στη ήβη ζούσαν λίγο χρόνο με βάσανα και αμυαλιές. Δεν λάτρευαν του θεούς και δεν έκαναν θυσίες και ο Δίας τους αφάνισε.

Τρίτο γένος ήταν το χάλκινο, που ήταν φτιαγμένο από ξύλο σκληρό μελιάς, φοβερό και τρομερό και νοιάζονταν μόνο για πόλεμο και για αρπαγές. Είχαν σκληρή καρδιά σα διαμάντι, τα όπλα τους και τα σπίτια τους ήταν χάλκινα. Τελικά φαγώθηκαν μεταξύ τους και αφανίστηκαν.

Το τέταρτο ήταν το γένος των ηρωικών ανθρώπων, που ο Δίας έφτιαξε πάνω στη γη. Τους έλεγαν ημίθεους και ήταν ανδρειωμένοι και δίκαιοι. Οι πόλεμοι όμως τους ξολόθρεψαν.

Το πέμπτο γένος και τελευταίο είναι το σιδερένιο. Ο μόχθος και τα βάσανα το τυραννούν. Τα παιδιά δεν θα φροντίζουν τους γονείς τους, δε θα τιμούν τον πιστό, τον δίκαιο, τον καλό. Οι άνθρωποι θα φθονούνται και όποιος έχει δύναμη αδιαντροπιά και θράσος αυτός θα βραβεύεται.

Ένας άλλος μύθος είναι αυτός του Προμηθέα που έκλεψε την φωτιά από τους αθανάτους και την έφερε στους ανθρώπους. Ο Δίας επειδή θύμωσε έστειλε στους ανθρώπους αντί καλό κακό, έστειλε την γυναίκα, που ονομάστηκε Πανδώρα. Η Πανδώρα ξεσκεπάζοντας το πιθάρι σκόρπισε έγνοιες στους θνητούς, σκληρό πόνο και αρρώστιες.

Ξέχωρα από τους μύθους που επικρατούσαν, ο Αναξίμανδρος τον 6ο π.Χ. αιώνα πίστευε ότι τα πράγματα και τα ζωντανά όντα, ζώα και φυτά, προέρχονται από ένα πρωτογενές υγρό ή μια πρωτογενή λάσπη, στην οποία επιστρέφουν τελικά. Για τον άνθρωπο πίστευε ότι στην αρχή είχε σχήμα ψαριού. Αργότερα, ο Ξενοφάνης, που ήταν μαθητής του Αναξίμανδρου, είναι ο πρώτος που αναγνώρισε ότι τα απολιθώματα είναι λείψανα οργανισμών που κάποτε έζησαν και ότι τα θαλάσσια απολιθώματα που βρέθηκαν στην ξηρά, δείχνουν θάλασσα κάλυπτε πρώτα τη γη.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: